Om Bugøynes

visitbugøynes.no

Opplev Bugøynes

Wiki om Bugøynes Koordinater: 69°58′22″N 29°38′21,6″Ø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

 

 

Bugøynes (finsk/kvensk: Pykeijä, nordsamisk: Buođgaidnjarga) er et sted og eneste fiskevær i Sør-Varanger kommune i Finnmark. Det bor omtrent 200 personer i Bugøynes. På et håndtegnet Finnmarkskart fra 1689 er det anført at øya "Bugge-Øe" er det ytterste sted som er bebodd av norske folk. Bygda ble befolket av finske innvandrere på 1800-tallet. Finsk er et språk som er i daglig bruk i bygda. Bugøynes kalles også gjerne Lille-Finland (Pikku-Suomi). Bugøynes er ett av få steder som unngikk å bli nedbrent av tyske soldater da de trakk seg tilbake fra Nord-Troms og Finnmark. Stedet er derfor preget av tett trehusbebyggelse. Bugøynes kapell ble innviet i 1989. Da fiskebruket ble solgt på tvangsauksjon i 1989, averterte folket hele bygda til salgs i landets største aviser. Det var et rop om hjelp. I den senere tid har kongekrabben blitt en viktig ressurs for bygda, og har snudd pessimismen til optimisme. Bygda har veiforbindelse gjennom fylkesvei 355.

 

 

Bauta til minne om den finske innvandringen til Bugøynes.

Bugøynes Kongekrabbens hovedstad.

I Norge ble den første kongekrabben tatt i Varangerfjorden i januar 1977, 150 km fra utslippstedet i Russland. I norske farvann har den i dag sitt hovedutbredelsesområde langs kysten av Øst-Finnmark og Tana, og den ser ut til å spre seg vestover. I 2009 var det et registrert tilfelle av den ved Sotra utenfor Bergen, men er trolig satt ut. Utviklingen har medført store problemer med bifangst av kongekrabbe, særlig i de tradisjonelle garnfiskeriene i nord.

Gjennom Gråsoneavtalen mellom Norge og Russland i 1978 har det vært et generelt forbud mot fangst, men siden 1994 har det vært gjennomført en begrenset forsøksfangst etter krabben. Norge og Russland har da delt totalkvoten mellom seg. På møte i Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon 14.–17. november 2000 ble det bestemt å innføre ordinær kommersiell fangst av kongekrabbe fra sesongen høst 2002 / vår 2003.

Solnedgang over Varangerfjorden

Solnedgang

Copyright 2015 © All Rights Reserved webmaster